Zie ik eruit als een tekstschrijver?

Zie ik eruit als een tekstschrijver?

Kloppend Netwerken

Gisteravond was ik voor het eerst bij een bijeenkomst van Jong MKB Arnhem – Nijmegen. Ik ging mee met Ginie en Rob, die daar een korte kennismaking met de workshop Kloppend Netwerken verzorgden. Het vond plaats bij Brasserie de Boerderij, in een prachtig zaaltje met glazen wanden dat uitkeek op de grote vijver in het Sonsbeekpark te Arnhem. Voor mij was het een leuke kennismaking met dit netwerk en voor de mensen die daar al bekend waren was het een leuke kennismaking met het team en de aanpak van Kloppend Presenteren.

Tijdens één van de netwerk-oefeningen die Ginie en Rob ons voorlegden, gingen we vijf mensen in de groep aanspreken die we nog niet kenden. Telkens stelde je jezelf aan elkaar voor, maar je zei niet wat voor werk je doet. Op een papiertje schreef je beiden wat je dácht dat de ander voor werk doet en dat papiertje gaf je vervolgens (dubbelgevouwen) aan elkaar. Toen iedereen er vijf verzameld had, mochten we onze briefjes bekijken en bespreken in groepjes.

Wat denken mensen dat ik doe?

Het was grappig om te zien dat er een rode lijn zat in de beroepen die mensen mij toeschreven. Ik had zes briefjes verzameld. Eén iemand zat in de roos; die had “taalbureau” opgeschreven. Op de andere briefjes stond: voedingscoach, onderwijsadvies, hulpverlening, studiebegeleider en trainer / docent. Klopt het? Hoewel ik met plezier de workshop Kloppend Bloggen verzorg, en ik graag mensen adviseer en coach, zit ik niet in het onderwijs of de hulpverlening. Ik kan je best vertellen dat je niet elke dag pannenkoeken moet eten, maar een voedingscoach ben ik zéker niet. In eerste instantie moest ik dan ook lachen om de foute inschattingen van de andere ondernemers. Toch ben ik wel tevreden over deze briefjes-oogst. Mensen zien of merken blijkbaar aan me dat ik graag anderen help, adviseer en coach, én blijkbaar is het ook nog te zien dat ik met taal overweg kan.

Effectief netwerken

Bij deze oefening werd duidelijk of je uitstraalt wat je wilt uitstralen, of niet. Als je accountant bent, maar mensen denken dat je een creatief beroep hebt, zie je er blijkbaar niet uit als een ‘standaard accountant’. Is dat erg? Ik denk het niet. Je blijft ten slotte een mens met unieke eigenschappen en talenten. Als accountant in een spijkerbroek met T-shirt zal jij andere klanten of contacten aantrekken dan wanneer je in een driedelig pak loopt. Aan jou de keus of dat klopt. Als tekstschrijver met affiniteit voor coaching en maatschappelijke onderwerpen spreek ik ook een andere doelgroep aan dan een strikt zakelijke of super creatieve tekstschrijver.

Conclusie van de avond: ik heb leuke mensen ontmoet en wat meer over mezelf geleerd. Een eerste indruk is belangrijk en het is fijn dat die bij mij klopt. Bedankt, Ginie en Rob, voor deze workshop. Ik draag graag mijn steentje bij door ondernemers ook via blogs (en andere teksten) kloppend te leren presenteren.

www.kloppendpresenteren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*