Vijf tips voor schrijven op het web

Anders dan de lezers van een magazine, krant of roman, lezen websitebezoekers zelden een tekst van linksboven tot rechtsonder door. Een websitebezoeker scant in één oogopslag een webpagina met in zijn achterhoofd de vraag: kan ik hier vinden wat ik zoek? Dit herken je zelf waarschijnlijk wel van je eigen gedrag op het internet en wellicht uit de (uitblijvende) reacties op jouw online teksten. Is het dan totaal achterhaald om je boodschap in tekstvorm te presenteren op het web? Zeker niet! Met de huidige kennis over websitebezoekers weten we juist precies hoe we de lezers aandacht wél pakken en hoe we onze boodschap toch via tekst naar de doelgroep overbrengen. In deze blog geef ik je vijf tips voor schrijven op het web waar je echt rekening mee moet houden.
1. First things first
Bij het schrijven van artikelen en schoolopdrachten ben je gewend dat je je tekst op een bepaalde manier opbouwt: je begint met een inleiding, dan komt tussenstuk met bijvoorbeeld argumentatie en tot slot komt de conclusie. Op het internet gooien we die volgorde helemaal om. Begin met het belangrijkste: de conclusie, de kern. De lezer gaat zich niet door alinea’s heen worstelen om onderaan eindelijk de conclusie of hoofdinformatie te vinden. Begin dus met de hoofdpunten en werk die dan verder uit. Dit is een manier waarop de lezer in één oogopslag kan zien of deze webpagina de relevante informatie voor hem bevat of niet.
2. Kopjes
Gebruik koppen boven én binnen je tekst die aantrekkelijk zijn en de inhoud van de paragraaf dekken. Een websitebezoeker leest – zoals ik al zei – een tekst niet van linksboven tot rechtsonder. Hij scant vliegensvlug een webpagina en beslist in één oogopslag of de tekst relevant genoeg is om nauwkeuriger te gaan lezen. Trek dus zijn aandacht met goede koppen, maar zorg wel dat de lezer niet bedrogen uitkomt; als de tekst niet biedt wat het kopje belooft, haakt de lezer alsnog snel af.
3. Opsommingen
Opsommingen zijn heel prettig voor een websitebezoeker. Als jouw informatie zich ervoor leent, kun je het het beste presenteren als een rijtje feiten, overzichtelijk onder elkaar geplaatst met opsommingstekens. Zo ziet de lezer in één oogopslag wat hij zoekt (of niet) en hoeft hij niet een hele tekst door te spitten. Indien nodig kun je de punten verderop altijd nog toelichten, of hyperlinks toevoegen, zodat de lezer zelf kan kiezen waar hij meer over wil lezen.
4. Taalgebruik
Om je informatie zo toegankelijk mogelijk te maken, kun je het beste je taalgebruik aanpassen op de lezer. Is de tekst bedoeld voor ingewijden? Of juist voor leken? Daarnaast eigenlijk geldt voor iedereen: houd het eenvoudig en duidelijk. Niemand zit te wachten op ellenlange zinnen, moeilijk jargon of poëtische beeldspraak wanneer je op zoek bent naar informatie op het web. Gebruik zo weinig mogelijk hulpwerkwoorden (zullen, zouden, mogen, willen) maar schrijf in de actieve vorm. Dit klinkt frisser, duidelijker en je bespaart op het aantal woorden. Ook dubbele ontkenningen kunnen voor verwarring zorgen; schrappen dus.
Voorbeeld:
‘Katten zullen het zeker niet onprettig vinden als je ze dagelijks even knuffelt.’
Beter is: ‘Katten vinden het prettig als je ze dagelijks even knuffelt.’
5. SEO (Search Engine Optimization)
SEO, oftewel de Engelse term voor zoekmachine-optimalisatie, kan je zeker toepassen in je teksten. Het houdt vooral in dat je altijd in je achterhoofd houdt waar de lezer op zoekt. Gebruik in je titel en tussenkopjes woorden die de lezer in Google intypt.
Dus niet “verken de toetsen bliksemsnel”, maar “pianoles Nijmegen” boven een tekst over pianoles in Nijmegen.
Enerzijds kun je hierbij gebruik maken van je eigen inlevingsvermogen, anderzijds kan het waardevol zijn om een zoekwoordenanalyse uit te (laten) voeren. Met zo’n analyse (bijvoorbeeld met de zoekwoorden tool van Google) kom je erachter welke woorden mensen het meest intypen op Google. Deze woorden kun je dan verkiezen boven hun minder gezochte synoniemen, in titels, kopjes en lopende tekst, om zo meer mensen jouw tekst te laten vinden via zoekmachines.
Mijns inziens zijn deze vijf tips echt de basiskennis voor schrijven op het web. Pas ze toe als je dat nog niet deed, en hopelijk merk je snel het effect! Heb je nog vragen of kom je er niet uit? Neem gerust contact op per formulier, mail of telefoon. Ik help je graag!
www.tekstbureaulindaschlief.nl
Geef een reactie