Pride Maand: Wat betekenen de letters in LHBTIQ+?

Pride Maand: Wat betekenen de letters in LHBTIQ+?

Juni is pride maand! Dat betekent dat we stilstaan bij het vieren van diversiteit in identiteit, gender en seksuele voorkeuren en expressie! Veel bedrijven en mensen zien deze maand vooral als een kans om hun regenboogvlag uit te hangen en (al dan niet met winstoogmerk) hun solidariteit te tonen aan de “regenboogcommunity”. Toch is het belangrijk om te weten dat de Pride voortkomt uit een opstand in 1969 bij de Stonewall Inn, een homobar in New York waar de politie jarenlang met geweld de bezoekers opzocht en mishandelde. Homoseksualiteit was in die tijd verboden. De bonte verzameling trans vrouwen, dragqueens, sekswerkers, lesbiënnes, bi- en homoseksuele personen kwamen dat jaar in juni dagenlang in opstand tegen dit onrecht dat hen werd aangedaan.

Als feministische tekstschrijver kan ik natuurlijk niet achterblijven mijn steentje bij te dragen. En omdat ik nu eenmaal van letters houd, besteed ik graag wat aandacht aan het (immer uitbreidende) LHBTIQ+ rijtje. Ik vind het belangrijk dat er steeds meer woorden ontstaan voor zaken (en mensen) die eerder onbenoemd en ook onderdrukt waren.

Waar staan de letters LHBTIQAP voor?

Het acroniem wordt steeds langer en dat is ook wel logisch. Hoe minder we vasthouden aan vaste rolpatronen, hokjes en opgelegde normen, hoe meer nuances we gaan opmerken in de miljarden mensen die er bestaan. Het (in Nederland) meest gebruikte en uitgebreide acroniem is tot nu toe: LHBTIQAP+. Hieronder zal ik de verschillende letters toelichten. Er zijn ook bronnen die LHBTTQQIAAP+ of zelfs LHBTTTQQIAA+ gebruiken (in het Nederlands is de tweede letter vaak een H, terwijl dit in het Engels de G is. De rest van de letters en woorden zijn vaak hetzelfde).

letters PRIDE op scrabble steentjes, met een regenboog achtergrond

L: Lesbisch

Dit zijn vrouwen* die zich aangetrokken voelen tot vrouwen.

H: Homo (of G: Gay)

Dit zijn mannen* die zich aangetrokken voelen tot mannen, hoewel lesbische vrouwen eigenlijk ook homoseksuele vrouwen zijn, omdat ze zich aangetrokken voelen tot ‘hetzelfde geslacht’.

*Met ‘vrouwen’ bedoel ik ook trans vrouwen en met ‘mannen’ bedoel ik ook trans mannen!

B: Biseksueel

Een persoon die zich aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen.

T: Transgender

Personen die zich niet thuis voelen bij het gender dat zij bij de geboorte kregen toebedeeld op basis van hun geslachtskenmerken. Een trans man is een man die bij de geboorte als meisje werd aangemerkt en een trans vrouw is een vrouw die bij de geboorte als jongetje werd aangemerkt. Ook non-binaire mensen, die dus geen man én geen vrouw zijn, ongeacht hoe zij bij de geboorte genoemd werden, vallen hieronder.

De transitie die transgender personen doorgaan kan variëren van het aannemen van andere voornaamwoorden en zich anders kleden tot het nemen van hormonen en ondergaan van kleine en grote operaties.

Het ook vaak gehoorde “Transseksueel” (wat soms zelfs een extra T in het acroniem krijgt) is een verouderde psychiatrische term voor een trans persoon die chirurgische aanpassingen laat doen. Deze term is niet gepast om te gebruiken aangezien het om medische privé-gegevens (specifiek over iemands genitaliën) gaat. Het woord transgender refereert daarentegen aan iemands identiteit, wat in sommige gevallen wél relevant is.

I: Intersekse

Een intersekse persoon wordt geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Dit kunnen uiterlijke, inwendige of hormonale kenmerken zijn.

Q: Queer

Queer is een soort parapluterm voor de hele community. Vroeger was het een scheldwoord maar inmiddels wordt het weer vol trots gebruikt door LHBTIQ+-mensen zelf. Queer houdt eigenlijk in dat je je niet thuisvoelt in de traditionele hokjes man/vrouw en hetero.

Q: Questioning

Sommige mensen voegen deze extra Q nog toe aan het alfabet. Het houdt in dat je nog zoekende bent en nog niet zeker bent over je seksuele geaardheid of genderidentiteit.

A: Aseksueel

Aseksualiteit is een heel spectrum op zich, waarin mensen zich bevinden die geen of weinig seksuele aantrekking voelen tot andere mensen; geen of weinig behoefte aan seks hebben of geen of weinig behoefte hebben aan een romantische relatie (aromantisch).

A: Ally

Sommige mensen voegen deze extra A toe, die staat voor het Engelse woord ‘Ally’, oftewel ‘bondgenoot’. Dit zijn dus mensen die eigenlijk niet zozeer zelf van de seksuele of gender-normen afwijken, maar die wel zij aan zij met de LHBTIQ+ community strijden voor gelijkwaardigheid.

P: Panseksueel

Een panseksueel persoon voelt zich aangetrokken tot andere mensen, ongeacht hun genderidentiteit, -expressie of geslacht.

+: Plus…

Hoe lang je de afkorting ook maakt, er is altijd ruimte voor meer nuance, meer identiteiten en meer manieren om jezelf te uiten of elkaar lief te hebben. Vandaar dat er altijd een plusje achter de afkorting staat. Je kunt je afvragen of al die letters wel nodig zijn. Inmiddels staat namelijk bijna iedereen erin, behalve cisgender hetero’s. (Dat zijn dus mannen en vrouwen die zich goed voelen bij de genderrol die past bij de geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hadden. Daarbij voelen de mannen zich aangetrokken tot vrouwen en vrouwen tot mannen. ) Behalve als het bondgenoten zijn dus, maar helaas is nog niet iedereen dat. Toch lijkt het me goed om de diversiteit van mensen te benoemen en te vieren! Het is te lang zo geweest, en op veel plekken nog steeds zo, dat niet iedereen mag zijn wie zij/hij/hen is. Dat moet stoppen, dus: ik eindig met de ‘+’.

Nog een queer letterfeitje: inmiddels is er zelfs een Engelstalig anagram ontstaan om de verzameling letters in te vatten, namelijk “QUILTBAG”. De “U” Is hierbij van “unidentified” en de andere letters kun je inmiddels wel plaatsen. 😉

Letters: EQUALITY in scrabble steentjes, met een regenboog achtergrond

Vond je deze informatie nuttig? Je kunt mij bedanken door deze blog en eventueel mijn andere blogs te delen in je netwerk, een reactie achter te laten of contact op te nemen als je vragen hebt over inclusief taalgebruik of wat ik verder als tekstschrijver voor je kan doen.

Maar ik wijs je er ook graag op dat deze informatie tot stand is gekomen door talloze LHBTIQ+-personen die strijden voor meer erkenning, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Omdat zij (soms met gevaar voor eigen leven) voor zichzelf en hun community opkwamen bestaat de pride month en zijn er instanties die hun strijd voortzetten in Nederland en daarbuiten.

Daarom wil ik je vragen of je deze pride maand wat geld kunt doneren aan goede doelen, organisaties wilt steunen of petities wilt ondertekenen die de positie van de LHBTIQ+ community in Nederland of elders in de wereld willen verbeteren! Er zijn zo veel mooie projecten, organisaties en bronnen voorhanden en die verdienen een steuntje in de rug. Hieronder een lijst met suggesties!

Help mee!

  • Onderteken deze petitie: Stop homo-conversietherapie in Nederland! Het is ongelofelijk maar waar: in Nederland is het nog steeds mogelijk om therapie aan te bieden om homoseksualiteit te genezen. Dit is ontzettend schadelijk en geeft een verkeerd signaal af.
  • Boeken kopen? Ga dan eens naar of bestel bij Savannah Bay in Utrecht. Deze boekhandel staat bekend als feministisch, queer(friendly) en intersectioneel!
  • Steun het COC om acceptatie en gelijke rechten mogelijk te maken voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI) in Nederland en de wereld.
  • Steun Stichting Maruf: het platform voor queer moslims.
  • Steun Pink Marrakech: een stichting die zich inzet voor sociale acceptatie, veiligheid en welzijn van de Nederlands-Marokkaanse LHBTQI+‘ers.
  • Steun Rainbow Nijmegen, een organisatie van, voor en door LHBT asielzoekers en vluchtelingen. Word lid van de facebookgroep, neem contact op met de eigenaar om vrijwilliger te worden of te doneren!
  • Doneer, word lid of doe mee aan acties van Amnesty International: zij komen op voor mensenrechten wereldwijd, dus ook voor die van de LHBTQI+-community.
  • Documentaire Baba & Papa: David & Ryan zijn een queer koppel met een kinderwens. Ze maken een documentaire over hun bijzondere reis. Help hen door te doneren!
  • Je kunt ook geld doneren aan Transgender Netwerk Nederland, voor informatie, emancipatie en zichtbaarheid van trans personen in Nederland.
  • Volg bijvoorbeeld @Gyormoore (of klik op deze link) op Instagram voor meer tips voor petities, accounts, non-profit organisaties, pride merchendise voor het goede doel, series, films en documentaires.
  • Struin door de blog van vreer op www.vreer.net voor inzichten van een transgender activist wiens gender met de wind mee waait.
  • Check onderaan mijn eerdere blog over inclusief taalgebruik mijn lijst met instagram-accounts die interessant zijn om te volgen m.b.t. emancipatie (op diverse vlakken).

Bronnen

Alle ‘hokjes’ van LGBTQIAPK+ verklaard (elle.com)

What Does LGBTQ+ Mean? | OK2BME

Gay Pride: wat is het en waar staat de regenboog LGTBQ-vlag voor? (bedrock.nl)

LGBT kennen we nu wel, maar wat is LGBTQIAP? | NOS

Vier mythes over de Stonewall-opstand doorprikt | ZIZO (zizomag.be)

2 reacties op “Pride Maand: Wat betekenen de letters in LHBTIQ+?

  1. Beste, mag ik een uittreksel van bovenstaande gebruiken voor een algemeen fotoboek over Haarlem in de 21ste eeuw.
    Oplage 2500 stuks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*