UWV: Webinar & workshop Inclusieve Taal

Ter ere van Internationale Vrouwendag (8 maart) 2022 vroeg Monique Dekkers, voorzitter van het vrouwennetwerk van het UWV, of ik een bijdrage kon leveren aan hun programma. Er werden een aantal activiteiten en lezingen georganiseerd voor de leden van Vrouw@UWV. Het thema van Vrouwendag 2022 was ‘solidariteit’ en daar past het onderwerp ‘inclusieve taal’ goed bij.
Vrouwennetwerk UWV
Het UWV heeft 20.000 medewerkers en het vrouwennetwerk heeft ongeveer 1500 leden. En hoewel er meer vrouwen dan mannen werkzaam zijn binnen het UWV, is dat in de topfuncties nog steeds niet het geval. Zoals bij veel organisaties is diversiteit en representatie in de best betaalde functies nog een grote uitdaging. Het vrouwennetwerk is er om vrouwen samen te brengen, elkaar te ‘empoweren’, samen te leren en belangrijke emanciperende onderwerpen bespreekbaar te maken. Er worden gedurende het jaar leuke sociale activiteiten georganiseerd, maar ook leerzame bijeenkomsten, lezingen en meetings over belangrijke onderwerpen.
Webinar inclusieve taal & gender
Om zo veel mogelijk bewustwording te creëren werd besloten dat ik een zeer toegankelijk webinar op maat maakte. Daarbij zou ik me toespitsen op gender, in het kader van Internationale Vrouwendag. Wat is inclusieve taal? Waarom is het belangrijk? Waarom en hoe kunnen we met ons taalgebruik ruimte maken voor vrouwen en non-binaire mensen? Ik zorgde voor verhelderende context en verdieping door eerst terug te gaan naar de definitie van bepaalde termen zoals geslacht en gender, transgender personen, cisgender, non-binair en intersekse. Ook gaf ik voorbeelden van non-binaire voornaamwoorden en niet-inclusieve taal in de media, waarin stereotypes en aannames te zien waren.
De doelen van de webinar zijn:
- Bewustwording van genderdiversiteit en de noodzaak voor solidariteit met genderdiverse personen en alle soorten vrouwen;
- Bewustwording van de kracht van taal;
- Kennis opdoen over inclusief taalgebruik en het belang ervan.
Workshop inclusieve taal in zakelijke communicatie
Nadat zo’n 50 deelnemers de webinar hadden bijgewoond was er plek voor 20 deelnemers in een interactieve workshop. Deze workshop heb ik meerdere keren verzorgd omdat niet alle geïnteresseerden tegelijk mee konden doen. Het limiet van 20 deelnemers was bewust gekozen om een overzichtelijke en sociaal veilige sfeer te kunnen behouden, waarbinnen ervaringen gedeeld en vragen gesteld kunnen worden en er ook op elkaar gereageerd kan worden.
In de workshop gingen we in op de praktijk van inclusieve taal binnen het werkveld van het UWV. We oefenden met non-binaire voornaamwoorden, genderneutrale aanhef van een e-mail en functietitels en bespraken wanneer genderspecificatie nodig is en wanneer het beter neutraal gehouden of gemaakt kan worden. Er werd veel geleerd over aannames en gender die op een onbewust niveau aanwezig zijn in ons taalgebruik en hoe we dit kunnen vermijden, vervangen of bevragen.
Enkele reacties op de workshop:
– Met je workshop maak je mooi inzichtelijk hoe bewust en vooral ook onbewust er (voor)oordelen in onze communicatie verborgen zitten.
– Je hebt een prettige no-nonsense aanpak en je zorgt voor een plezierige sfeer.
– Je oordeelt zelf niet over mensen die nog niet heel bekend zijn met dit onderwerp. Dat is heel goed want daarmee voelen mensen zich eerder uitgenodigd om hier over na te denken in plaats van dat ze zich afgeschrikt voelen.
Online & op locatie
Deze workshop verzorgde ik via Teams, vanaf een UWV locatie. Zo konden medewerkers vanuit het hele land meedoen. Een medewerker van het UWV assisteerde me bij het indelen van break-out rooms en het modereren van de chatbox.
Ook interesse in een workshop, lezing of webinar op maat? Neem contact op!
Geef een reactie