Rondetafel-gespreksleider D&I Go Short

Rondetafel-gespreksleider D&I Go Short

Als ambassadeur van de Code Diversiteit & Inclusie werd ik door korte-film-festival Go Short gevraagd om op 08-04-2022 een aantal rondetafelgesprekken te leiden.

Go Short Industry Day

Op de Industry Day tijdens het filmfestival in Nijmegen komen mensen uit de internationale filmindustrie samen voor diverse activiteiten, meetings en lezingen. Er werd aandacht besteed aan geestelijke gezondheid en kwetsbaarheid, wat ook in de filmcompetities naar voren kwam. Ook diversiteit & inclusie en het tonen van minderheden of specifieke doelgroepen was een hot topic zowel in de deelnemende films als de gesprekken en lezingen op het festival.

Rondetafelgesprekken

In bioscoop/theaterzaal nummer 7 vonden de rondetafelgesprekken plaats. Er waren 7 verschillende tafels met verschillende gespreksonderwerpen waarbij experts aanwezig waren. Ik was vooraf gekoppeld aan Elina Oikari, een Finse filmmaker. Haar film ‘Potato and other misunderstandings’ deed mee aan de filmcompetitie. In haar werk besteedt ze aandacht aan minderheden in de samenleving en laat ze immigranten aan het woord over hoe moeilijk het is om in Finland te integreren. Samen met haar sprak ik met diverse filmmakers, schrijvers, festivaldirecteuren en programmeurs van over de hele wereld over hun ‘frame’. Wat is jouw referentiekader waarmee je werkt? Daag jij je eigen ideeën uit? Wat doe je om minder gepriviligeerde mensen te betrekken en te empoweren? Kun je over elke bevolkingsgroep zomaar een documentaire maken als je er zelf niet toe behoort?

In plaats van 4 x een half uur werden de gesprekken verlengd naar 2 x een uur omdat niemand na een half uur wilde vertrekken. Er werden waardevolle ervaringen gedeeld die nieuwe perspectieven boden en er werden dilemma’s opgeworpen die niet 1-2-3 opgelost werden maar wel de ideeën prikkelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*