Over mij
Mijn naam is Linda Schlief. Nee, ik ben niet Duits, maar mijn familie komt uit de Achterhoek en verre voorouders kwamen wel uit Duitsland. Ze heetten toen nog Schleif… het had dus nog erger gekund. 😉 Ik groeide op in Arnhem, ging studeren in Nijmegen en startte mijn eigen onderneming. Na 10 jaar in Nijmegen geleefd te hebben woon en werk ik inmiddels in Wageningen.
Tekstbureau
In de zomer van 2016, na het beëindigen van mijn master Nederlandse Letterkunde, twee minder leuke maar leerzame baantjes en een paar maanden solliciteren, nam ik het besluit om als freelance tekstschrijver te gaan werken. Tekstbureau Linda Schlief werd geboren! Ik had het geluk dat ik kon beginnen met twee klanten die ik via-via kreeg aangereikt. Vier jaar lang schreef en redigeerde ik vervolgens als zelfstandig tekstschrijver diverse (web)teksten en blogs voor allerlei opdrachtgevers: van dakdekkers tot de uitvaartwinkel van Monuta en van Woonmall Alexandrium Rotterdam tot een informatieve website over Barcelona.
Daarnaast werkte ik nog lange tijd part time als huishoudelijke hulp bij oude mensen thuis. Ik genoot van hun verhalen en de voldoening die het werk gaf, maar kon me zo niet 100% op het ondernemerschap richten. En zoals één van de meer chagrijnige cliënten me eens toebeet: ik zal nooit echt een goede huisvrouw worden.
Missie
In 2020 nam ik echt de tijd om te focussen en te professionaliseren. Door middel van het Textpert Traject kreeg ik helder wat mijn missie is als tekstschrijver en op welke manier ik de meeste waarde kan bieden aan mijn klanten: samen met collega-dienstverleners zoals designers, webbouwers, fotografen, trainers en adviseurs. Maar vooral met organisaties die net als ik de diversiteit van de mens omarmen.
Ik richt me dus bij voorkeur op organisaties die strijden tegen discriminatie, voor inclusie en diversiteit, feminisme en andere vormen van emancipatie. Voorlichters, beleidsmakers en hulpverleners hebben prachtige verhalen en missies die ik help te verwoorden, zodat ze hun doelgroep en hun doelen kunnen bereiken.
Door middel van inclusieve taal creëren we een samenleving met meer gelijkwaardigheid en sociale veiligheid.

Eigenwijs ondernemend op pad
Ondanks mijn nuchtere ‘doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-opvoeding’ houd ik van buitenbeentjes, vreemde vogels en eigenzinnige types. Dat was – en ben – ik zelf namelijk ook altijd. Mijn dromen voor de toekomst waren nooit heel duidelijk, maar wat ik wel dolgraag wilde is mijn eigen pad creëren en dat volgen. Bewuste keuzes maken, niet een standaard levensweg bewandelen zoals “iedereen” dat nu eenmaal doet.
Met de opleiding Taal- en Cultuurstudies aan de Radboud Universiteit kon dat. Als alfa-meisje was ik daar helemaal op mijn plek. Alle letterenstudies, van Kunstgeschiedenis tot Algemene Cultuurwetenschappen, Taalwetenschap en Bedrijfscommunicatie kwamen voorbij. Uiteindelijk koos ik voor de richting Nederlandse Letterkunde, zodat ik grotendeels vakken van Neerlandistiek volgde, maar ook vakken van Engels en Cultuurwetenschappen. Vooral de interactie tussen maatschappij en literatuur vond ik interessant. In mijn derde jaar liep ik stage op de Marketing- en Communicatieafdeling van cultureel centrum de Lindenberg, waar ik mijn schrijftalent en -plezier ontdekte én veel leerde over de cultuursector en het theater.
Mijn pad was nog niet helemaal af, want ik moest nog even richting het westen, de Noordzee over. Een half jaar studeerde ik in Sheffield, Engeland. Naast leuke vakken over de Engelse taal, literatuur en het onderwijs leerde ik daar bier te drinken, regen te tolereren en ontmoette ik mensen van over de hele wereld.
Kleinkunst

Verhalen vertellen op het podium
In 2014 begon ik met zingen in een popkoor. Na enkele jaren volgden een bandje, diverse zang- en theatercursussen en dat mondde uit in een passie voor kleinkunst. Het schrijven van liedjes, zingen, optreden, comedy en cabaret beoefenen en beleven vind ik fantastisch! Bij de Lindenberg in Nijmegen en/of Theaterschool Utrecht oefende ik met vormen van vertellen, schrijven, performen en zo hoop ik ook vanaf het podium mensen te kunnen raken, vermaken en inspireren met goede teksten.
In juli 2022 speelde ik voor het eerst een zelfgemaakte solovoorstelling van 30 minuten, genaamd “Nu ik er toch ben”, als afsluiting van de cursus Kleinkunst/Cabaret (deel 1,2 en 3) aan de Theaterschool in Utrecht.