Jaaroverzicht 2018: de hoogtepunten

Jaaroverzicht 2018: de hoogtepunten

Hoewel januari alweer onverstoord voorbij raast, deel ik toch nog graag de hoogtepunten en ontwikkelingen die ik heb doorgemaakt in het afgelopen jaar. Als me één ding duidelijk werd in 2018, was het wel dat persoonlijke ontwikkeling en zakelijke ervaringen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, als je zzp’er bent. Als ondernemer kom je niet vooruit als je op persoonlijk vlak in je comfortzone blijft zitten, en andersom. Daarbij kunnen ondernemers elkaar ontzettend inspireren en stimuleren, dus het delen van ervaringen is altijd leuk! Hieronder vind je zeven punten die ik als mijn hoogtepunten van het afgelopen ondernemersjaar zie.

Schuinschrijvers.nl

Tim kende ik al jaren uit het popkoor waar we samen in hebben gezongen. Al snel kwam ik erachter dat hij net als ik van schrijven houdt en het ook goed kan. Begin 2018 vroeg ik aan hem of hij zijn schrijftalent niet wilde delen met de wereld en met mij. We kwamen samen met het idee om een website te maken waarop we om-en-om columns zouden publiceren. In juni lanceerden we de zelfgebouwde website www.schuinschrijvers.nl. Een plek waar wij kunnen experimenteren met creatief schrijven, waar we schrijven wat we maar willen en waar onze lezers kennis kunnen maken met onze schrijfstijl en wat ons zoal bezighoudt. Als tekstschrijver schrijf ik voor klanten natuurlijk over bepaalde onderwerpen en met een bepaald doel. Als schuinschrijver mag ik lekker zelf bepalen waar ik over schrijf en ik merk dat ik steeds meer doorkrijg wat ‘werkt’ en wat niet.

schuinschrijvers elke week een column

Collega’s

Als zzp’er heb ik geen collega’s, baas of personeel. Maar in 2018 begon ik steeds meer manieren te vinden om samen te werken of te sparren met mede-ondernemers. Door naar netwerkbijeenkomsten en workshops te gaan ontmoette ik andere zzp’ers. Vele kopjes koffie en thee verder heb ik inmiddels een leuk netwerk opgebouwd en daar blijf ik lekker mee doorgaan. Met een klein groepje vormden we een intervisieclubje. Alle vijf hebben we een totaal verschillend vakgebied, maar wat ons bindt is het ondernemerschap. En daar loop je uiteraard vaak tegen uitdagingen aan. Klanten werven, btw-aangifte, administratie, netwerken… daarover kan je met mede-ondernemers mooi overleggen! Zo ontstond ook het idee om onze kwaliteiten te bundelen en andere ondernemers te gaan helpen.

Kunnen we geen pakket samenstellen, voor (startende) ondernemers? We hebben zo veel vakgebieden bij de hand in dit groepje en in ons netwerk…

Inmiddels is de basis gelegd voor een nieuw ondernemersinitiatief. Op 21 februari wordt dit gelanceerd. Wie hier graag meer over hoort, mag me altijd een berichtje sturen! Ik ben trots en blij deel te mogen uitmaken van deze inspirerende groep mensen.

Kloppend Presenteren

In april volgde ik de training “Kloppend Presenteren” van Rob Verkerke en Edith Groenendaal. Dit kwam wederom voort uit mijn persoonlijke en zakelijke netwerk. Hoewel ik presenteren voor een groep altijd doodeng vond, leerde ik hier dat het ook leuk kan zijn. In elk goed verhaal is “ethos, logos en pathos” te vinden: dan ‘klopt’ het. Dit ervaar ik zelf ook sterk bij het netwerken, in gesprekken en in mijn werk als tekstschrijver. Die ‘klik’ die je met sommige klanten, mede-ondernemers of vakgenoten ervaart is heel belangrijk. Al snel wilden Rob en Edith hun aanbod uitbreiden met een workshop “Kloppend Netwerken” door Ginie Knipping. Ook bij het netwerken presenteer je jezelf immers zo goed mogelijk. In een gesprek met mij er bij ontstond vervolgens ook het idee om “Kloppend Bloggen” aan te bieden. Presenteren op papier.

Linda, wil jij een workshop “Kloppend Bloggen” verzorgen?

Kloppend Bloggen

Aan ondernemer-ondersteuner en netwerktalent Ginie had ik al eens toevertrouwd graag workshops te gaan geven, dus de vraag van Edith klopte precies. Veel bedrijven en ondernemers zetten blogs in als marketingmiddel, weet ik van mijn klanten. Maar hoe zorg je nu dat die blogs kloppen? Hoe presenteer je jezelf als bedrijf of zzp’ers nu goed “op papier”? Ik heb veel zin om allerlei handige schrijftips en adviezen te delen met ondernemers die graag kloppend willen bloggen. In 2019 zullen de eerste workshops plaatsvinden. Houd de website en social media van www.kloppendpresenteren.nl in de gaten voor de data.

kloppend presenteren bucketlist

Kleinkunst

Wie mij persoonlijk wat beter kent, of mijn columns op schuinschrijvers.nl leest, weet dat ik naast schrijven nog een andere passie heb, namelijk zingen en theater. De combinatie taal, theater en zingen, die je vooral in de kleinkunst ziet, trekt mij erg. Vandaar dat ik zelf ook allerlei cursussen volg op dit vlak en vaak in de schouwburg of het theater te vinden ben. Naast zangcursussen begon ik afgelopen jaar aan een cursus theatersport, kleinkunst en theaterlied. In Den Haag zong ik mee met een projectkoor en een groot orkest dat filmmuziek vertolkte. In Arnhem volgde (en volg ik nog steeds) ik zaterdagworkshops bij een theatermaker en bij de Lindenberg in Nijmegen leerde ik hoe je met een Nederlandstalig lied een verhaal over kunt brengen. Ik stond in oktober solo op de planken met het lied “Laat me” van Ramses Shaffy; een prachtig lied dat goed bij mijn eigenzinnige en zelfstandige leven past.

100 facturen

Heel leuk allemaal, die persoonlijke ontwikkelingen en samenwerkingen, maar wordt er ook nog geld verdiend? Jazeker! Eind 2018 verstuurde ik mijn 100e factuur. En dat in 2,5 jaar. Inmiddels heb ik een aantal vaste klanten (Pure Internet Marketing, Holabarcelona, Revenue Creative) en via Pure Internet Marketing is daar Monuta bij gekomen als regelmatige opdrachtgever. In 2019 schrijf ik elke maand een blog voor www.uitvaartwinkel.nl. Daarnaast zijn er losse korte en langere opdrachten voor allerlei bedrijven langsgekomen. Van het redigeren van tekstjes over werktuigbouwkundige onderdelen van BBS Industrie tot het vertalen van een artikel voor de Schone Kleren campagne en van het uittypen van het levensverhaal van een 89-jarige dame tot het maken van sinterklaasgedichten! Zie hier mijn portfolio!

TAALent 2018

Alsof mijn eigen trots, plezier en financiële vooruitgang nog niet genoeg was, werd ik door een trouwe lezer van schuinschrijvers.nl genomineerd als TAALent van 2018. De jury van de wedstrijd besloot dat mijn columns een waardige bijdrage leveren aan de taalcultuur van de regio. In de openbare bibliotheek van Nijmegen werd me het speldje en het certificaat uitgereikt en ik mocht ook nog een column voordragen voor het publiek. Een hele eer om tussen alle TAALenten te mogen staan, die allemaal met taal bezig zijn en zo het plezier van lezen en schrijven verspreiden.

Op naar nog een mooi ondernemersjaar vol bijzondere ontwikkelingen, samenwerkingen en plezier!

2 reacties op “Jaaroverzicht 2018: de hoogtepunten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*