Hoe schrijf je een inleiding?

Hoe schrijf je een inleiding?

Je hebt een onderwerp, zin om te schrijven, en je zit er helemaal klaar voor. Misschien staat de deadline alweer voor de deur. Maar je weet niet hoe je moet beginnen! Hoe schrijf je een inleiding? Dit kan vaak een flinke drempel zijn om te beginnen. De inleiding van je blog of ander soort tekst moet de lezer ervan overtuigen om jouw tekst te gaan lezen. Maar hoe zorg je nu dat je de aandacht van de lezer pakt in je inleiding? In deze blog geef ik je 5 tips!

Hoe schrijf je een inleiding? Start today! Pen en papier

#1 Maak duidelijk waar je tekst over gaat

In je inleiding moet bovenal duidelijk worden wat je je lezer gaat vertellen. Zo kunnen zij beslissen of het voor hen relevant is om door te lezen. Uiteraard werkt je titel hier ook aan mee! Benoem eventueel simpelweg de vraag die je in je (blog)tekst gaat beantwoorden of het onderwerp waarover je informatie gaat geven. Laat ook weten hoe je dit doet; door middel van een aantal tips (zoals deze blog), een stappenplan of verschillende onderdelen bijvoorbeeld.

#2 Maak het aantrekkelijk

Een leuke (korte!) anekdote die aansluit bij het onderwerp, een grapje, een vraag, een voorbeeld: zorg dat er iets persoonlijks of origineels in de inleiding te lezen valt. Dat maakt het voor de lezer extra aantrekkelijk om jouw tekst te gaan lezen. Ook kan de lezer zich zo herkennen in het probleem of de situatie, en snapt hij/zij dat jij hem/haar verder kan helpen. Misschien kan je je lezer ook wel prikkelen met een bijzonder weetje (wist je dat…?) of een confronterend feit, waar je belooft in je tekst verder op in te gaan.

#3 Houd het kort

Dit geldt eigenlijk voor alle teksten op het web: less is more. Blijf to the point en wijdt niet uit over details, ga niet alvast iets uitleggen wat later ook aan bod kan komen in je tekst. In je inleiding is je enige doel: je lezer vastgrijpen en overtuigen om door te lezen. In de inleiding van deze blog heb ik ook eigenlijk alleen de vraag “hoe schrijf je een inleiding” centraal gesteld, omdat dat is waar ik antwoord op geef.

#4 Laat zien dat je weet waar je het over hebt

Door bijvoorbeeld het probleem én het belang van de oplossing te illustreren, ziet de lezer dat je weet waar je het over hebt. Ga niet uitgebreid vertellen over je expertise, carrière of ervaring met het onderwerp, maar je kunt best even aanstippen dat je er vaker mee in aanraking bent geweest, dat je het zelf hebt meegemaakt of er veel vragen over krijgt. Dit geeft de lezer vertrouwen in jouw tekst die volgt.

#5 Wees zorgvuldig

Lezers kunnen keihard zijn in hun oordeel, vooral op het internet. Typfouten, kromme zinnen of onjuiste feiten zijn echt redenen waarom lezers direct afhaken of twijfelen aan je geloofwaardigheid. Hoe leuk of interessant je tekst ook is, mensen moeten zonder worsteling je tekst kunnen lezen en niet geïrriteerd worden door slordigheden. Laat je inleiding (en tekst) dus nog even doorlezen door iemand anders als je niet zeker bent over je spelling, of kijk er nog eens met een frisse blik naar. Het is ook zeker goed om, als je hele tekst af is, nog eens kritisch naar je inleiding te kijken. Denkt het nog helemaal de lading? Is het een logische aanloop naar wat volgt? Doe je in je tekst wat je in de inleiding belooft? Zo niet, pas het dan weer aan! Blijf schaven tot je tevreden bent.

Zelf aan de slag!

Zoals schrijfcoach Petra Steffens zegt: als je schrijft met pen en papier, ‘stroomt’ je inspiratie meer. Je bent dan dichter bij je schrijfbron. Misschien helpt het jou ook om eerst met pen en papier aan de slag te gaan, voordat je je tekst uittypt op je computer. Vind jouw meest comfortabele, inspirerende en productieve schrijfwijze. Hoe schrijf je een inleiding kan ook een fysieke ontdekkingstocht zijn. Aan je bureau, in de tuin, in stilte, of juist met een muziekje op de achtergrond. Schrijven is ook vooral veel oefenen! Ik wens je heel veel plezier en succes met het schrijven van jouw inleidingen! Hopelijk volgen er prachtige blogs, artikelen of verslagen uit.

Heb je nog vragen, wil je graag hulp bij het schrijven of redigeren van je inleiding? Neem gerust contact op!

BewarenBewaren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*