Code Diversiteit & Inclusie

Code Diversiteit & Inclusie

Sinds 2021 mag ik mij ambassadeur van de Code Diversiteit en Inclusie noemen. Dat staat op een certificaat dat ik ontving namens die Code en daar ben ik trots op!

Op 10 en 24 november 2021 deed ik mee aan de training “De Code & Jij” die georganiseerd werd door de mensen achter de Code Diversiteit en Inclusie. Deze training, net als andere (online) evenementen die de afgelopen tijd plaatsvonden rondom deze code, was vooral gericht op mensen die werkzaam zijn in de culturele sector.

Wie mij een beetje kent, weet dat ik erg betrokken ben bij deze sector, als bezoeker, maker maar zeker ook als communicatieprofessional. Het was ten slotte de culturele sector (cultureel centrum De Lindenberg in Nijmegen) waar ik stage liep en mijn schrijftalent ontdekte. En laat het nou net (voornamelijk) deze sector zijn die de noodzaak voelt en erkent om diversiteit en inclusie na te streven. Sinds 2021 gebruiken verschillende overheden, de rijkscultuurfondsen en het ministerie van OCW onder andere deze code als instrument om subsidieaanvragen te beoordelen. Er is dus werk aan de winkel!

Wat is de Code Diversiteit en Inclusie?

Ik kwam de code pas afgelopen jaar op het spoor, omdat ik me aan het verdiepen was in inclusief taalgebruik. Ineens stootte ik online op deze schatkist. Een volledig document, vrij beschikbaar voor de culturele sector met daarin handvatten en tips voor het voeren van een inclusief en divers beleid en programma. Een gereedschapskist vol tools om ervoor te zorgen dat écht iedereen zich welkom voelt in je organisatie. De code werd opgesteld door de gezamenlijke brancheverenigingen in de culturele en creatieve sector. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het VSBfonds en de zes rijkscultuurfondsen maakten het mede mogelijk. Op 1 november 2019 werd de code gelanceerd en het doel ervan is om diversiteit en inclusie binnen de cultuursector te bevorderen. Dit zou namelijk de sector versterken en verrijken met verschillende verhalen en zo helpen de samenleving te weerspiegelen. Zowel voor makers, producenten en publiek moet gelden: iedereen is welkom.

Inclusief taalgebruik als topje van de ijsberg

Natuurlijk onderschrijf ik die visie volledig en ben ik als tekstschrijver al een tijdje bezig om bewustwording te creëren omtrent inclusief taalgebruik. Taal is nu eenmaal mijn ding. Met beleid, personeel, programma’s en klantenbinding zou ik mij niet bezig moeten houden. Dacht ik. Maar toch kreeg ik er steeds meer mee te maken. Want een organisatie die de waarde van inclusief taalgebruik inziet, kan niet anders dan ook naar binnen kijken. Taal, de manier waarop we ons uiten, zowel intern als naar buiten, is slechts het topje van de ijsberg. Inclusieve taal is een façade als een organisatie of persoon niet kritisch naar zichzelf durft te kijken. Dus nam ik nieuwsgierig deel aan de training “De Code & Jij”. Wat betekent het toepassen van de code voor culturele organisaties? Wat komt erbij kijken en wat is mijn rol daarin?

certificaat code diversiteit en inclusie

Programma, Personeel, Publiek en Partners

Ik leerde over de vier P’s: Programma, Personeel, Publiek en Partners. Deze vier gebieden in een (culturele) organisatie zijn gebaat bij meer diversiteit en inclusie. Sterker nog, ze zijn alle vier nódig bij het creëren van meer diversiteit en inclusie. Zelf zag ik het al in het theater. De zaal weerspiegelt het podium! Schouwburgen en theaterzalen trekken vaak een wit (en grijs) publiek. Niet heel vreemd, als je kijkt naar wie er op van oudsher op het podium staan. Zodra Najib Amhali op het podium staat verandert dat. Zodra de comedians van East Side Comedy Night optreden, zit de zaal vol jongeren van kleur. Zit Soundos aan tafel bij een talkshow? Wedden dat het percentage kijkers met een Marokkaanse achtergrond omhoog gaat! En kijk naar musea: bezoekers worden geraakt door de manier waarop een museum aandacht geeft aan het koloniale verleden en onderwerpen als slavernij en gender. Het kan zorgen voor een toestroom van een divers publiek of juist zorgen voor publiekelijke afkeuring.

Maar zo simpel is het niet. Hoe zorg je nu dat dat diverse publiek blijft terugkomen? Dat ze zich thuis gaan voelen en komen werken in je bedrijf, museum, theater, bibliotheek, restaurant, of wat dan ook? Dan komen de andere P’s aan bod. Kijk eens naar je personeel. Hoe divers is dat? En hoe inclusief? Met welke partners werk je samen? Hoe divers is jouw netwerk? Weten jullie wel wat een divers publiek nodig heeft? Hoe je ervoor zorgt dat al je medewerkers zich thuis voelen? Willen mensen van kleur, uit de LHBTIQ+-community of mensen met een beperking wel bij jouw organisatie werken?

De waarde van diversiteit en inclusie

Tijdens de trainingen leerde ik in gesprek te gaan over de waarde van diversiteit en inclusie. Het kan best lastig zijn om dit onderwerp ter sprake te brengen. Niet iedereen begrijpt het belang ervan, sommige mensen krijgen jeuk van woorden als ‘inclusie’ en weer anderen willen het liefst nú alles anders zien. Door verschillende gesprekstechnieken te oefenen en te delen wat er zoal voor reacties, obstakels en oplossingen mogelijk zijn ben ik nu in staat om hier een vruchtbaar gesprek over te voeren.

Wat ga ik hiermee doen?

Als ambassadeur van de Code Diversiteit & Inclusie zal ik uiteraard met liefde in gesprek gaan over de waarde van diversiteit en inclusie. Zowel in de culturele sector als daarbuiten. Want ik ben er van overtuigd dat deze code niet alleen in de culturele sector van belang is. Volgens mij zijn de vier P’s prima te vertalen naar onderdelen die in een andere sector een rol spelen. Als tekstschrijver zal ik me blijven inzetten voor de kers op de diverse taart: inclusief taalgebruik. Ik geloof dat de woorden die we gebruiken zeer krachtig zijn. Dus waar je ook bent in het proces op weg naar inclusie: weet me te vinden voor een gesprek. Met taalgebruik als vertrekpunt kunnen we samen heel wat radertjes aan het draaien krijgen bij medewerkers, collega’s of klanten. Met begrip en respect voor ieders proces.

En jij?

Ben je benieuwd wat ik, of de Code, voor jouw organisatie kan betekenen? Wil je eens sparren over inclusief taalgebruik of een workshop organiseren voor je team? De eerste stappen zetten in de richting van meer inclusie en diversiteit, of eens kijken hoe je er inmiddels voor staat? Neem contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*