5 jaar Tekstbureau Linda Schlief: een interview met mezelf

5 jaar Tekstbureau Linda Schlief: een interview met mezelf

Tekstbureau Linda Schlief bestaat 5 jaar! Dat vraagt om een feestje, champagne, speeches! Of toch op z’n minst een blog. Voor deze bijzondere gelegenheid doe ik iets wat ik graag doe, maar nooit met mezelf heb gedaan. Interviewen! Op social media vroeg ik aan mijn netwerk wat zij over mij willen weten en ik kreeg een paar mooie vragen. Naast de vragen die ik een 5 jaar-bestaande-tekstschrijver zelf zou vragen, heb ik die van jullie dus ook verwerkt in dit interview. Want als er één ding is dat ik als tekstschrijver weet, is dat je altijd rekening moet houden met wat je lezers willen weten. Anders kan je net zo goed in je dagboek schrijven! Lees hieronder dus over hoe het allemaal begon, wat ik nu anders doe dan voorheen, wat ik het leukst vind en wat mijn grootste blunders waren. Maar ook wat mijn dromen voor de toekomst zijn!

Waarom begon je je eigen tekstbureau en ging je niet in loondienst werken?

Ik herinner me dat ik al op de middelbare school één grote wens had: mijn eigen pad vinden en bewandelen. Dicht bij mezelf blijven en zo doen waar ik goed in ben. Waar ik blij van word en hoe ik het beste tot mijn recht kom. Toen ik in 2016 de mogelijkheid kreeg om een paar freelance schrijf- en redactieklussen over te nemen, onder voorwaarde dat ik me zou inschrijven bij de KVK, greep ik die kans dan ook graag! De weinige functies die ik in loondienst heb gehad (van bijbaantjes tot een grote-mensen-baan als projectmanager) gaven me niet de voldoening die ik zocht. Ja, de financiële zekerheid was lekker. Het moeten verantwoorden van je uren, het uitvoeren van werk voor een baas/bedrijf in plaats van direct voor een klant, de weinige ruimte voor eigen input, het altijd omringd zijn door dezelfde collega’s… dat vond ik echter niet ideaal. Ik wilde graag verantwoordelijk zijn voor wat ík kon; enige afwisseling in mijn werkzaamheden qua inhoud, maar focussen op mijn eigen kwaliteiten. Iets bouwen dat echt van mij zou zijn. Ik zeg niet dat ik nooit een baan in loondienst zou kunnen of willen hebben, want er zijn vast ook werkplekken waar ik beter tot mijn recht zou komen. Maar nu ben ik happy als ondernemer!

Hoe kreeg je je eerste opdrachten en inkomen?

Mijn eerste opdracht kreeg ik via een oud-studiegenoot die ook tekstschrijver was, maar ermee stopte om het onderwijs in te gaan. Het was een marketingbureau uit Arnhem dat mij vroeg hun blogs te redigeren, en een groot bedrijf dat verpakkingen maakte voor banketbakkers, dat een brochure met teksten nodig had. Het marketingbedrijf is nog een paar jaar klant bij mij gebleven; naast hun blogs redigeerde en schreef ik ook blogs en andere webteksten voor hun klanten.

Via dat marketingbureau heb ik wel een aantal leuke opdrachten mogen doen, zoals voor Monuta Uitvaartwinkel en Woonmall Alexandrium Rotterdam. Andere opdrachten druppelden via-via binnen. Via (oud)huisgenoten, ondernemerstrainingen en netwerksessies. Ik heb meerdere marketingbureaus als klanten gehad. Zo leerde ik – door hun blogs te schrijven of redigeren – veel over marketing én kon ik andere bedrijven (hun klanten) ook helpen met het schrijven of redigeren van teksten. Ook het ondernemerscollectief Zeker Ondernemen heeft me – naast een waardevol netwerk – een aantal leuke opdrachten opgeleverd.

Over inkomen gesproken: de eerste 3 jaar heb ik naast dit werk ook in de thuiszorg gewerkt. Ik durfde het nog niet aan om er 100% voor te gaan en kon de regelmaat van het werk en het inkomen ook goed gebruiken. In de loop van de tijd bouwde ik dit wel af, tot ik nog maar één cliënt over had waar ik erg graag kwam. Ik ben tot haar overlijden eind 2019 bij haar geweest, en daarna koos ik ervoor om me 100% op mijn eigen bedrijf te richten.

Tekstschrijver Linda zit achter haar laptop, met haar handen aan het toetsenbord, ze lacht. Er staat een kopje koffie op tafel.

Wat is er veranderd in je aanbod of aanpak in deze 5 jaar?

Als je me in de eerste drie jaar vroeg wat mijn specialisatie of USP was, antwoordde ik iets in de trant van: ik vind het leuk om me steeds weer in een andere wereld te verdiepen. Ik doe van alles wat en ook over onderwerpen waar ik niets vanaf weet kan ik een goede tekst schrijven. Daar was niets aan gelogen. Maar het maakte me niet echt uniek. In 2020, tijdens het Textpert Traject, ging ik op zoek naar wat voor tekstschrijver ik nou echt wilde zijn. En wat ík nou echt belangrijk vind om te doen, waar mijn kracht zit. Zo kwam ik steeds dichter bij mijn kern als tekstschrijver. Inmiddels omschrijf ik mezelf als een feministische tekstschrijver met humor en empathie, gespecialiseerd in inclusief taalgebruik. Ik heb ervaring in het schrijven van creatieve en wervende teksten én zakelijke webteksten en daarmee wil ik graag grote(re) organisaties helpen met inclusievere communicatie. Dat betekent ook dat ik soms ‘nee’ moet zeggen tegen grote opdrachten die niet in mijn straatje passen. Dat zou ik voorheen nóóit hebben gedaan, maar inmiddels weet ik dat mijn tijd en vaardigheden (en die van de klant) te waardevol zijn om in iets te steken waar ik niet op mijn plek ben.

Wat was je vreemdste opdracht?

Het was best vreemd om een blog te schrijven voor een bedrijf in factoring; en ook de blogs voor een bedrijf in automatische rittenregistratie met GPS-trackers waren uit mijn comfort zone. Dit waren onderwerpen waar ik totaal niets vanaf wist en ook geen affiniteit mee had. En toch vond ik het een leuke uitdaging om hier teksten over te schrijven. Als leek kon ik juist de goede vragen stellen en laagdrempelige blogs schrijven over deze onderwerpen. Dit soort opdrachten kreeg ik via een marketingbureau, dat deze bedrijven hielp met hun marketingstrategie.

Wat was je leukste opdracht?

Dit is lastig om te kiezen (gelukkig)!

  • Het meewerken aan de BIJ1-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen was heel gaaf. Ik heb het partijprogramma geredigeerd, en heb als onderdeel van de redactie vele artikelen, persberichten en webpagina’s geschreven en geredigeerd.
  • Het uittypen van het levensverhaal van die cliënt uit de thuiszorg was heel bijzonder. Zij is 90 jaar geworden en had een heel interessant leven achter de rug, wat ze in haar laatste maanden heeft beschreven.
  • Voor Kloppend Presenteren heb ik een workshop Kloppend Bloggen verzorgd. Dit was ontzettend leuk en leerzaam (voor mij én de deelnemers). Ook heb ik dit opstartende initiatief lange tijd ondersteund als communicatiemedewerker.
  • Voor het Klokhuis heb ik een sketch mogen schrijven. Uit bijna 400 inzendingen n.a.v. een Open Call werden er 20 uitgekozen die vergoed werden, en ik zat erbij! Helaas konden ze niet alle 20 worden uitgevoerd en die van mij ook niet.
  • Voor Stichting Hulphond magazine interview ik regelmatig cliënten, medewerkers of andere mensen over hun hond, hun werk of kennis over de hulphonden. Hier schrijf ik dan mooie artikelen van die in het magazine verschijnen!
  • Ook voor BEP, een eenmalig magazine dat in november van dit jaar verschijnt, lever ik een bijdrage in de vorm van een artikel n.a.v. een interview, én een column.
  • Speaking of columns: inmiddels schrijven Tim en ik ook al drie jaar lang om de week een column op schuinschrijvers.nl!

Waar verheug je je in een werkweek steeds het meest op?

Bij mij is geen enkele werkweek hetzelfde. Soms is dat stressvol, maar meestal vind ik het juist leuk. Ik vind het vooral leuk als ik een interview mag houden, als er een kennismakingsgesprek op de planning staat of als ik een workshop of training mag geven. Dat kan spannend zijn, maar geeft me ontzettend veel plezier en energie! Ook het schrijven van toneelteksten of liedjes voor mijn cursus Kleinkunst/Cabaret doe ik heel graag. Daarmee oefen ik die creatieve kant die ik steeds meer toe wil passen in mijn werk.

Linda klimt op een houten troon waar een hart in gegrafeerd staat. Ze heeft kort blond haar en een bril, draagt een spijkerbroek en een trui. Ze kijkt vrolijk naar de camera. Op de achtergrond boomstammen op zand en bos.

Wat was je grootste blunder?

De lage tarieven die ik in de eerste maanden/jaren heb gevraagd. Of het vragen van een prijs per woord! Dat doe ik niet meer. Inmiddels heb ik een vast uurtarief. Ik maak projectprijzen op basis van wat mijn werk waard is en hoeveel tijd het me kost.

Nog een blunder: gaan schrijven met te weinig input. Als een opdrachtgever niet de tijd neemt voor een goede briefing, neem ik daar inmiddels geen genoegen meer mee. Een paar jaar geleden probeerde ik er dan toch maar iets van te maken, waardoor de opdrachtgever uiteindelijk natuurlijk niet kreeg wat ze had gehoopt. Zonde van haar geld én mijn werk!  

Wat is het moeilijkst aan dit werk/het ondernemerschap?

Mijn grootste obstakel ben ik zelf. Ondernemerschap zit niet in mijn bloed; ik push mezelf elke dag weer om in mezelf te blijven geloven en naar de buitenwereld uit te dragen wat ik kan en belangrijk vind. Successen vieren, trots zijn op wat ik heb behaald en benoemen waar ik goed in ben zijn dingen die ik heb moeten leren. Nog steeds gaan ze me niet gemakkelijk af. Maar die ene wens binnen in mij, om dicht bij mezelf te blijven en mijn eigen pad te volgen, is nog altijd het sterkst. Alleen zo kan ik mijn steentje bijdragen aan deze wereld. Woord voor woord, letter voor letter!

Waar ben je het meest trots op?

De leuke opdrachten die ik hierboven al heb opgenoemd. De ideeën voor de BIJ1-campagne die werden opgepakt, de interviews die ik heb gedaan. Maar ook zzp’ers die ik aan hun webteksten heb geholpen, of zelfs een kennis wiens sollicitatiebrief ik heb geredigeerd. Hun verraste en blije reacties zijn altijd fijn!

Daarnaast ben ik trots dat ik in 2020, wat de geschiedenis in zal gaan als hét coronajaar, in mezelf heb geïnvesteerd. Door het Textpert Traject te volgen heb ik mijn bedrijf de focus gegeven die ik zocht. Vroeger vond ik het irritant als mensen vroegen: waarom moeten we nou jóu hebben als tekstschrijver? Wat maakt jou uniek? Nu weet ik het. Door eindelijk echt te kiezen wat ik belangrijk en inspirerend werk vind heb ik mooie ervaringen opgedaan en mezelf verder ontwikkeld als schrijver én als mens!

Wat zijn je plannen voor de komende jaren? Wat heb je op je 10jarig jubileum te vertellen?

Op mijn 10jarig jubileum heb ik voor verschillende grote(re) culturele instellingen, sociaal-maatschappelijke organisaties gewerkt. Ik heb daar bijgedragen aan inclusiever taalgebruik en betere teksten waarmee ze een diverse doelgroep aanspreken en niemand uitsluiten. Hun reputatie is hiermee veranderd en ze zijn niet bang meer om het gesprek aan te gaan met groepen die ze moeilijk bereiken. Ook heb ik workshops gegeven aan ondernemers en bedrijven over inclusief taalgebruik. Ik heb samengewerkt met diverse mensen van kleur, de LHBTIQ+-community, mensen met diverse religies, mensen met een beperking of neurodiversiteit en marketing- en communicatiedeskundigen binnen grotere organisaties.

Ook heb ik veel materiaal geschreven voor op het podium: ik treed op met zelfgeschreven liedjes, een cabaretprogramma of stand up comedy. Ik heb een script geschreven voor een sketch op tv, liedjes voor andere artiesten of bijgedragen aan teksten voor een kleinkunstenaar. Daarnaast schrijf ik columns in een landelijke krant of magazine.

BEDANKT

…dat je mijn ondernemersreis volgt, als klant, vriend, lezer of collega! Want als er één ding is dat ik geleerd heb, is dat ik niet alles alleen hoef te doen (ook al heb ik een eenmenszaak😉). Het werd een erg lang artikel, maar hey, het is mijn feestje! Heb je nog vragen voor me? Weet me te vinden via mijn contact-pagina, LinkedIn, Facebook of Instagram.

twee selfies van Linda naast elkaar. Op de linker kijkt ze lachend in de camera, op de rechter knipoogt ze en steekt ze haar tong uit. Ze heeft kortgeschoren blond haar en een bril

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*